Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt

Visste du att giraffen är utrotningshotad i flera afrikanska länder? På Giraffens dag 21 juni vill vi uppmärksamma denna bortglömda gigant och samla in pengar för att bevara och skydda giraffer i södra Afrika.

På 80-talet fanns det ungefär 155 000 giraffer i hela Afrika. I dag är de bara 100 000. Det är en drastisk minskning och giraffen har redan försvunnit helt från flera afrikanska länder. Men till skillnad från noshörningen och elefanten är kunskapen om giraffens hotade status liten. Därför vill organisationen Peace Parks Foundation och resebyrån Afrikakompaniet uppmärksamma detta på Giraffens dag 21 juni.

– Vi börjar med en Facebook-kampanj vars syfte är att samla in pengar för att bevara och skydda giraffer i södra Afrika. Målsättningen är att i förlängningen tillsammans skapa ett långvarigt projekt för giraffens fortlevnad, säger Helena Johnzon Dahl, marknadsansvarig på Peace Parks Foundation.

– Särskilt nu i coronatider är det viktigt att stödja organisationer som motverkar tjuvjakt, säger Tina Sayed Nestius, Afrikakompaniets vd, och fortsätter:

– Eftersom internationella turister och inhemska resenärer inte har kunnat åka på safari försvinner viktiga intäkter för nationalparker och privata reservat, intäkter som till stor del går till bevarandet och skyddandet av djur.

Anledningarna till att giraffer är hotade är flera. De jagas av tjuvjägare. Vissa betraktar svansarna som en statussymbol och andra tror att giraffens hjärna och benmärg kan bota sjukdomar om de äts. Detta, tillsammans med en alltför intensiv troféjakt, skövling och utbredd urbanisering, gör att giraffen nu är allvarligt hotad.

– Vi vill att fler förstår hur allvarligt läget är för giraffen, och förstår att de kan hjälpa till.

Här hittar du Facebookkampanjen: https://www.facebook.com/donate/258838115373373/