Rymdteknik ska stoppa tjuvjakten

Varje dag dödas i genomsnitt 55 elefanter och 3 noshörningar av tjuvjägare för sina betar och horn. Tjuvjakten hotar den biologiska mångfalden i Afrika. Nu startar det 5-åriga innovationsprojektet Space for Wildlife som ett initiativ i linje med Agenda 2030. Det är rymdföretaget Umbilical Design och Peace Parks Foundation som visar hur teknik från rymdsektorn kan leda till nya innovationer för att stoppa tjuvjakten.  

Den illegala handeln är ett globalt problem och en av de största kriminella verksamheterna i världen där handeln ständigt hittar nya vägar.  Tjuvjägare har tillgång till modern teknik och tunga vapen vilket innebär att parkvakterna har behov av avancerad utrustning för att skydda djuren. Parkvakterna, som täcker stora avstånd till fots i avlägsna och utsatta områden arbetar ofta i extrem värme.

– Teknik och kommunikation kan vara en fråga om liv och död, både för djuren och för parkvakterna, säger Helena Johnzon Dahl, Peace Parks Foundation. Vi har i samarbete med Umbilical Design kartlagt flera områden, som till exempel utrustning för parkvakter, kameror, kommunikation, drönare och sensorer som kan dra nytta av insikter och teknik från rymdsektorn.

– När jag för ett par år sedan fick vetskapen om att 55 elefanter dödas per dygn var det en självklarhet att engagera mig för att tillgängliggöra kunskap och teknik från rymdsektorn i Peace Parks Foundations viktiga och globalt omfamnande arbete, säger Cecilia Hertz, grundare och VD, Umbilical Design.

Utöver rymdsektorn ser vi fram emot att bjuda in partners och sponsorer för att accelerera detta angelägna projekt. Peace Parks Foundation och Umbilical Design vill tillsammans med partners visa rymdforskningens innovationskraft och vilken roll den kan spela för kampen mot tjuvjakt. Den svenska myndigheten Rymdstyrelsen bidrar också till Space for Wildlife genom kunskap och internationella kontakter.

Space for Wildlife kommer att presenteras under en programdag på Rymdveckan i den svenska paviljongen på världsutställningen Expo 2020 Dubai.

– Vi kan inte tänka oss en bättre plattform än Expo 2020 Dubai för att synliggöra en global utmaning inför en global publik med 190 medverkande länder, säger Cecilia Hertz och Helena Johnzon Dahl.

Umbilical Design

Umbilical Design, med verksamhet inom rymdindustrin sedan 20 år tillbaka samverkar både med NASA och ESA – Europeiska rymdorganisationen.  I sitt uppdrag som ESA Innovation Partner har Umbilical Design de senaste 15 åren visat hur design, teknik och material från rymdindustrin kan överföras till lösningar inom industri och samhälle.

Umbilical Designs fokus är rymdtekniköverföring för hållbar utveckling. För mer information besök www.umbilicaldesign.se

Peace Parks Foundation

Peace Parks Foundation grundades av Nelson Mandela, Prins Bernhard av Nederländerna och Anton Rupert år 1997. Peace Parks Foundation jobbar med att bevara och skapa en hållbar framtid för djur, natur och samhällen i 10 naturskyddsområden som sträcker sig över 10 länder i södra Afrika. Besök Peace parks Foundations internationella sida www.peaceparks.org

Kontakt

Vid frågor vänligen kontakta:

Cecilia Hertz, VD och grundare Umbilical Design
cecilia.hertz@umbilicaldesign.se
070-575 46 51

Helena Johnzon Dahl, Peace Parks Foundation Sweden
Helena.johnzon@peaceparks.se
0708-745462

Dela

Stöd oss
Swish: 900 1587
Plusgiro: 90 01 58-7
Peace Parks Foundation Sweden, Olof Palmes gata 29, 111 22 Stockholm
Tel +46 8 748 00 90, info@peaceparks.se