Great Limpopo

Länder: Sydafrika, Zimbabwe & Mocambique | Yta: 5 909 km²

Great Limpopo sammanfogar tre olika nationalparker: Kruger-parken i Sydafrika, Gonarezhou i Zimbabwe och Limpopo National Park i Moçambique.

Under inbördeskriget i Mocambique mellan år 1977 och 1992 förbrukades naturresurser och många vilda djur dödades för att ge mat. Efter kriget insåg regeringen att turismen kunde gynna såväl nationen som de lokala samhällen och etablerade Limpopo National Park år 2001.

Peace Parks Foundation stödjer utvecklingen av parken och ser till att den främjar turistnäringen i området så lokalbefolkningen kan dra nytta av utvecklingen. Vi bistår bland annat med att planera infrastruktur och driver ett återplanteringsprojekt där djur flyttas till parken.

Uppemot 5 000 djur har idag förts från Sydafrika till Great Limpopo i Moçambique. Dessutom har nästan 1 000 elefanter tagit sig dit på egen hand då de kan ströva fritt över nationsgränser i området.

Fram till 2020 planeras ytterligare förflyttning av upp till 6 000 vilda djur till Great Limpopo, däribland giraffer, zebror, bufflar och elefanter.

När Great Limpopo grundades lades stor vikt vid att engagera människorna i de samhällen som gränsar till parken i förvaltningen och utvecklingen av området. För närvarande är sex samhällen involverade i att förbättra sin livsmedelsförsörjning genom att göra det lättare för jordbrukarna att få tillgång till konstbevattning och marknader. Utbildning inom jordbruk är också en viktig del i projektet.
Stödjer ungdomar på landsbygden
Peace Parks har, i samarbete med Children in the Wilderness (CITW) och Qhubeka, donerat 250 cyklar till fattiga studenter på N’wanati High School i samhället Makuleke i Limpopo. Detta är en del i Qhubekas mobilitetsprogram.

Studenternas utbildning underlättas när de snabbare kan ta sig till skolan och få mer tid till sina studier.

Många människor som bor på landsbygden i Afrika saknar fortfarande tillgång till publika transportmedel. Ofta dabbas barn värst när de måste gå mycket långa distanser till fots. Att få tillgång till en cykel förändrar deras liv.

Därtill stödjer Peace Parks Great Limpopo TFCA Youth Programme. Att erbjuda den yngre generationen kunskap, inte minst om sin historia, ger också insikter i betydelsen av att bevara sin omgivning. Det är en ledande princip för Peace Parks arbete. Därför är det viktigt för oss att stödja ungdomar och ett av de projekt vi driver är Great Limpopo TFCA Youth Programme.

På denna sommarskola får ungdomar från kringliggande områden en introduktion till naturvård. Genom att studera och uppleva djur- och naturlivet i naturreservatet får de ett starkare engagemang och intresse för hur de på bästa sätt kan bevara sin omgivning.

Även stora insatser har gjorts inom turism i området. 2013 fick samhället som till viss del driver naturskyddsområdet ta emot Mail & Guardian Greening Future Award för sitt arbete för att bevara djur och natur och integrera dessa insatser med samhällsutvecklingen i stort.
Stöd oss
Swish: 900 1587
Plusgiro: 90 01 58-7
Peace Parks Foundation Sweden, Olof Palmes gata 29, 111 22 Stockholm
Tel +46 8 748 00 90, info@peaceparks.se