Så räddas noshörningen från tjuvjakt

I nästan fem år har ett unikt övervakningssystem hållit ett vakande öga över stora delar av Krugerparkens vildmark i Sydafrika. Övervakningssystemet innehåller banbrytande teknik och är det mest vidsträckta på den afrikanska kontinenten. Det har blivit en viktig pusselbit i arbetet med att skydda noshörningar från tjuvjakt.

– Det här projektet visar kraften i samspelet mellan ny teknik, mänskligt hjärta och engagemang, säger Rickard Sjöberg ambassadör Svenska Postkodlotteriet.

Fick namn efter Postkodlotteriet

Det tekniskt avancerade övervakningssystemet föddes ur ett samarbete mellan Peace Parks Foundation och flera partners, och det har fått sitt namn – Postkodens Meerkat – efter Postkodlotteriet i Sverige, Nederländerna och Storbritannien vilka finansierat projektet. På så sätt bidrar du som har en Postkodlott till att rädda livet på noshörningar.

Jobbet som parkvakt är tufft

Parkvakterna i Krugerparken är specialutbildade för att hantera och bekämpa tjuvjakt. Till sin hjälp har de spårhundar, helikoptrar och teknisk utrustning som till exempel värmekameror. Arbetsförhållandena är tuffa; de jobbar i extrem värme och svår terräng och dessutom med den konstanta faran det kan innebära att möta tjuvjägare, ofta i mörker på natten. Cathy Dreyer, parkvaktschef i Krugerparken, berättar att övervakningssystemet är till mycket stor hjälp.

– Tack vare övervakningssystemet kan vi få en bild av hur många tjuvjägare vi kommer att möta och om de är beväpnade, vilket ger oss en chans att planera operationen.

Att hinna fram i tid

Krugerparkens storlek (nästan 20 000 km2) är en utmaning för parkvakterna. Men övervakningssystemet kan avläsa både människors och noshörningars rörelser över stora områden, vilket ger parkvakterna bättre chanser att hinna fram till tjuvjägarna innan tjuvjägarna hinner fram till noshörningarna.

Glädjande siffror

Sedan 2017 har mer än 95% av tjuvjakten i området upptäckts, 80 % av incidenterna har störts och 65% av misstänkta tjuvjägare har gripits. I vissa områden har tjuvjakten upphört helt.

– Postkodens Meerkat har varit ovärderlig för vårt arbete mot tjuvjakt, säger Mark McGill, teknik- och driftchef för Kruger Nationalpark.

Därför dödas så många noshörningar

Som nyckelart spelar noshörningen en viktig roll i ekosystemet, men tyvärr är noshörningens horn eftertraktade på den svarta marknaden. Hornen som består av keratin, används i traditionell kinesisk medicin och har även blivit en statussymbol i vissa samhällen. Noshörningsjakten nådde en kulmen 2014, ett år då hela 1 215 noshörningar dödades av tjuvjägare, de flesta i Krugerparken. Sedan dess har tjuvjakten minskat år för år, tack vare intensivt arbete och satsningar som Postkodens Meerkat. År 2020 hade antalet dödade noshörningar i Sydafrika sjunkit till 394 stycken.

Peace Parks och Postkodlotteriet

Peace Parks Foundation är en av de 58 ideella organisationer som varje år tar del av Postkodlotteriets överskott. Tack vare alla lottköpare har Peace Parks Foundation hittills fått ta emot 113 miljoner kronor.

Dela

Stöd oss
Swish: 900 1587
Plusgiro: 90 01 58-7
Peace Parks Foundation Sweden, Olof Palmes gata 29, 111 22 Stockholm
Tel +46 8 748 00 90, info@peaceparks.se